Biggest Loser- tittarsiffrorna prioriteras


I Måndags var det dags för
The Biggest Loser Sverige att ha premiär. Jag som är ganska så intresserad av metoder för att hjälpa olika människor kände direkt att jag skulle följa detta program. De hjälper ju människor, så sägs det ju i alla fall. Klart att man ska stödja det initiativet genom att titta och följa för att de ska fortsätta hjälpa människor. Men i slutet av programmet insåg jag en sak. Tittarsiffrorna är det enda de bryr sig om.

Många människor söker till sådana program i hopp om att få hjälp. De vet redan om att de har ett problem i och med att de är kraftigt överviktiga men trots det ska deltagarna ändå åka ut redan i första veckan. De människorna sökte dit för att få ett nytt beteende, för att ändra vanor. Vad vitt jag vet ändras vanorna inte så snabbt... Att ändra ett beteende är inte så enkelt, sådant tar tid. Egentligen borde alla deltagare få vara med tills slutet och sen får man se vem som har gjort störst resultat. Den som har gjort störst resultat i slutändan borde få vinna. Men så funkar det uppenbarligen inte, eftersom det är inte så intressant för tv-tittarna. Men varför kan man inte då låta de vara kvar i 3 veckor innan de börjar åka ut? De hade nog hjälpt mer.

Jag trodde att vitsen med ett sådant program var att hjälpa människor. Men jag inser nu att jag hade fel. Inte nog med att de ska åka ut för att de har gått ner minst, dessutom ska de övriga deltagarna rösta ut vilket av lagen som ska åka hem. Då kan man tycka att åtminstone de personliga tränarna kunde se vem som har mest potential till att lyckas.

Vem som helst kan ju förstå att de inte kommer fortsätta träna och äta bra hemma. Vem som helst kan ju förstå att de inte kommer lyckas gå ner så mycket som de skulle ha gjort om de fick stanna kvar och få hjälp. Men istället prioriteras tittarsiffrorna framför deltagarnas välmående. Helt fel! Jag kan inte beskriva min ilska för hur känslokallt de är. Tv4 borde göra annorlunda. Bara för att den amerikanska verisionen av The Biggest Loser innebär att man kickar ut människor direkt som är i behov av hjälp betyder inte det att den svenska verisionen behöver se ut så. Jag önskar att Tv4 hade hjälp de människorna på ett vettigt sätt istället för att visa att tittarsiffrorna är allt! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0