Promarker, Copic & Triamarkers


Som många av er redan har förstått så har jag använt promarkers ganska så regelbundet sedan februari i år och trivs kanonbra med dessa pennor. Det finns flera olika jämförbara pennor som har samma funktion med olika fördelar och nackdelar. Personligen har jag enbart testat promarkers men är hyfsat påläst inom de övriga pennorna. De pennsorterna som jag ska ta upp här och nu är Promarker, Copic & Triamarker.

Promarker:

Promarker är en alkoholbaserad penna med 148 olika fäger. Pennan är utformad med två spetsar, en lite mindre och en lite större (som bilden under visar). Pennan är konstruerad så att du kan använda den likt en tuschpenna (uddarna är fasta) men har de fördelar som en tuschpenna inte har; så som ger finare färg på pappret, kan skapa egna färgskiftningar som skuggor utan några skarpa kanter samt ger inte alls lika mycket "sträck" som en vanlig tuschpenna skulle göra.


Eftersom pennan inte kommer till den fulla rätt direkt så får du en möjlighet att träna och se en snabb utveckling, genom att få allt mindre "tuschpennsliknande sträck" samt bli allt bättre på att blanda färgerna i snyggare och snyggare skiftningar.

Priset på en promarker kan skilja sig väldigt mycket beroende på vartifrån du köper dem. Om du köper dem direkt från letraset så ligger priset på £2.20, vilket ligger kring 24-25 kronor utan frakt. Jag köper mina direkt på Westers i Jönköping för 33 kronor styck. Sen finns det givetvis olika kommaigång paket som gör att det blir en liten mindre summa per penna, så det är ett bra tips om du vill testa på promarkers.

Nackdelen med promarker är just att det är lite färre antal fäger än vad andra sorters pennor har och att det är ganska dyra på lång sikt eftersom du slänger pennan när det tar slut. Den minsta udden på pennan är ganska grov vilket gör att det blir svårt att göra små detaljer utan att köpa till saker.

Tillbehör till promarkes finns massor utav, speciellt på letrasets egna hemsida. Om du använder promarkers så ska du INTE använda det på ett kopieringspapper eftersom färgen "blöder" som det så fint heter, alltså färgen flyter ut åt alla håll och kanter. Därför rekommenderar jag ett bleedproof marker pad, alltså ritblock som är till för dessa pennor. Priset på dessa varierar också oerhört beroende på vart du köper dem.



Förutom ett speciellt ritblock finns det också sätt att få bukt på den "lilla" spetsen så att den inte blir lika klumpig. Du kan köpa till en spets som kallas för Ultra-fine Nib. Priset på dessa vet jag bara på Letrasets-hemsida, vilket ligger på £1.99, vilket blir strax över 22 kronor. Har dock inte testat detta själv! Det finns också ett föremål som kan skapa airbrusheffekter som du kan sätta på pennan. Dessa är dock väldigt dyra och ligger på £26.80, ungefär 300 svenska kronor.

Triamarkers:

Är också en alkoholbaserad penna som verkar vara en mer avancerad penna tillskillnad från promarkers. Tillskillnad från promarkers så triamarkers trespetsar från början (alltså behöver du INTE köpa till spetsar) och de har fler kulörer faktiskt 300 stycken. Pennorna används utav designers, reklambyråer, arkitekter samt av tekniska högskolor. Utifrån vad jag har förstått så används dessa pennor på samma sätt som promarkers.



Priset på en triamarker varierar också väldigt friskt beroende på vartifrån du beställer dem. På letrasets-hemsida ligger priset på £4.48, vilket blir 50 kronor. Såg dock på IB Wahlströms att de sålde ut dem för 38 kronor, givetvis är alla dessa priser inga fraktkostnader inräknade. Givetvis kan du köpa dessa i paket också, liksom promarkers.

Nackdelen med triamarkers är nog främst dyrheten. 50 kronor för en penna är väldigt mycket pengar och jag tror att detta är det största felet med dessa pennor. Jag har inte använt dessa pennor själv och därför finns det nog fler nackdelar som man inte blir medveten om förens man har testat.

Tillbehör till triamarkers finns då främst själva bläcket till pennan. På letraset kostade de lika mycket som själva pennan i sig så frågan är om det blir värt det? Kan ju vara så att det finns billigare refiller till tria på butiker som säljer ut konstmaterial. De brukar faktiskt vara ganska så billiga. Finns också pennställ till dessa pennor.

Copic:

Är en konkurrent till pro- och triamarkers. Det är liksom de övriga pennorna alkoholbaserade och fungerar på samma sätt. Det finns väldigt många olika copic-pennor med olika inriktning.

Copic Ciao Marker: är själva nybörjar markers och finns omkring 143 fäger och innehåller mindre bläck än sketchpennan. Den är billigast!

Copic Sketch Marker: är utformad med en penselspets istället för en hård tuschpennsspets och innehåller mer bläck. Den finns i 332 olika färger!

Copic Marker: Finns i 212 färger

Copic Wide Marker: som är till för att färglägga stora ytor och finns i 36 färger.

 

Priset på en Copicpenna skiljer sig också något enormt. Det kan handla om alltifrån 40-60 kronor per penna beroende på varifrån du köper den samt vilken sort du väljer. Copic har dock just nu erbjudande om du är intresserad av dessa pennor och säljer ut dem för halva priset.

Nackdelen med Copic är delvis priset, liksom med triamarkers är kostnaden väldigt hög, men på lång sikt kan dessa bli billigare eftersom det finns billigare refiller.  Dessa pennor är också ganska svåra att få tag på, jag har aldrig sett några sådana pennor i någon butik som det finns med promarker.

Tillbehör till Copicpennorna är precis som med de övriga att man behöver bleedproof Marker pad. Jag använder faktiskt deras Marker pad och det fungerar suveränt och de är faktiskt mycket billigare än Letraset. Måla dock INTE på baksidan av dessa papper då de verkar vara behandlade på baksidan och har en tendens att visa vita prickar där du har färglagt. Finns också utbytbara spetsar att köpa till dessa pennor och även refiller som jag pratade om tidigare. Även dessa har ett liknande airbruschsystem precis som för promarkers.

Blir mäktaimponerad om någon orkar läsa igenom allt det här, men det är saker som kan vara bra att veta innan man köper någon av dessa pennor. Det ena utesluter inte heller det andra och generellt sätt så är det samma penna med olika fördelar och nackdelar.


Kommentarer
Postat av: Erika

Klart jag läste allt! :) vad kostar block ungefär? PRO markers finns på konstnärsshoppen.se som håller till i Kalmar för 22 kr styck. Blir ju tom billigare än paketen :D

2012-03-07 @ 01:43:43
Postat av: Sofie

Beror på vilken storlek du vill ha. Jag har för mig att jag betalade 149:- för ett A4 och strax över 200 för mitt A3 block. Men beror ganska så mkt på vilket märke du väljer där. Finns ju både copic-block och letraset.

2012-03-07 @ 09:05:12
URL: http://sofijeh.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0