Hejdå Spotify - Hej Grooveshark

Jag har varit en spotifyanvändare sedan jag började gymnasiet. En som använde det verkligen jämt. Jag har alltid älskat att jobba till musik, oavsett om det handlar om skolarbeten eller om andra kreativa sysslor. Det inspirerar mig något otroligt. Så när chilirec lades ner så använde jag spotify. När spotify började kosta pengar då tyckte jag att det blev genast mycket sämre. Att ha valet mellan att lyssna på reklam eller betala kändes okej när det handlade om att man fick in det att man kunde lyssna i offlinemode men sen när det bara var för att kunna lyssna mer än tio timmar kändes det drygt!

Så nu kan spotify glömma mig som användare av deras tjänst för nu har jag hittat ett nytt alternativ. Är förmodligen den sista som får veta detta överhuvudtaget men fortfarande så verkar det sjukt bra. Grooveshark. Har inte använt det ännu men det verkar bra att man kan lyssna på musik utan att registrera sig! Nytt Youtube fast bättre, då det verkar vara bra ljudkvalitén och kvalitén på youtube, ja den skiljer sig. I alla fall när man bara lyssnar och inte vill titta på videos.  Så Hejdå kära Spotify och Hej Grooveshark...

Ett evighetsjobb?

Nu har jag börjat med alla små prytlar och jag börjar känna att det här nog kan bli snyggt, men frågan bara om man hinner. På lördag skulle ju David och jag fira vår två årsdag som är på söndagen så vi får se om vi får fira den denna helgen eller om vi får skjuta upp. Vem vet jag kanske sitter framför datorn och nördar hela dagen som jag har gjort idag?

Fast det är förstås rätt roligt att se resultat och varje gång man visar David så skiner han upp. (Inte konstigt med tanke på vilken pryl som jag valde). Dock kommer jag inte ha tid att jobba på den förens på labben imorgon, då jag ska jobba på morgonen. Känner mig lite ringrostig på det området nu när det var ett tag sen men det ska nog gå bra!

Knappar och sånt

Så nu har jag suttit hela förmiddagen med detta, och visst går det framåt, men nu börjar det bli segt. David ville att jag skulle visa honom hur långt jag hade kommit så jag tänkte att jag passar på att visa er också. Så snart ska jag sätta igång med alla dessa smådetaljer som man knappt kan urskilja vad det är. Men så här är det för tillfället i alla fall!

Kylfläns- check!

Idag har det hänt massvis med bilden. Kylflänsen har tagit form och äntligen kan jag nog kalla mig färdig med den biten av bilden i alla fall. Sen har jag ju massvis att fixa med kretskortet också, men det är på god väg. Förutom att ha lagt ned nästan hela dagen på bilden idag så har jag också skrivit min första matte-tenta och jag blev GODKÄND! Wihoo! Helgen är räddad... Fast kan fortfarande ha chans på de högre betygen och de är ju inte fel heller, men prio 1 var att slippa göra omtenta.

Så vad tycks? Lite skillnad mot den bilden som ni fick se imorse eller hur?

Lite mer arbetstimmar...

Börjar gå framåt allt mer nu. Så igår lämnade jag det åtsidan för kvällen när jag hade några ytterligare färdigheter på kretskortet. Lite häftigt att se en bild växa fram eller hur?
Idag har jag förövrigt en pytteliten tenta som inte ens kallas för tenta utan för redovisning. Det här är i alla fall i kursen matematiska verktyg så vi får se hur det går. Känns ändå rätt okej för att vara första tentan!

Bakpanel- check!

Så här ser bakpanelen ut nu och äntligen känner jag mig färdig med den så att jag kan gå vidare på en annan del av bilden. Bakpanelen tog väl i alla fall 6 timmar att göra, men å andra sidan så tycker jag nog att den blev väldigt bra också. Vill just nu bara bli klar med del för del eftersom jag har en del att tänka på, men vill bara släppa sådant som är jobbigt.
Förresten angående katten, så ringde David djursjukhuset igen för att höra om det verkligen inte fanns något sätt att rädda den på, men fortfarande samma svar. Var nog inte menat att vi skulle hjälpa den mer än vad vi har gjort...

Ibland är inte allt i ens makt tillräckligt...

Vid lunch idag så möttes jag och några till utav en katt som jamade medans han trillade omrking vid Science Park. Allas första tanke var att han hade blivit överkörd, eller något liknande. Förutom detta såg han otroligt undernärd ut. En tjej ringde till djursjukhuset för att sedan ringa till polisen för att be om eskort. Polisen i sin tur ringde kommunjägaren som skulle skjuta katten för att den skulle slippa lida. Kändes väldigt fel i mina öron så berättade för David som hade hänt och vi åkte till djursjukhuset med den där stackars katten.

Där möttes vi av en personal som vid första anblick trodde att katten var så vinglig på grund av att han var undernärd och energibrist och liknande. Så de skulle undersöka honom och sedan återkomma till mig om hur det låg till och i så fall skulle vi se vad vi kunde göra. Det visade sig att katten enligt vetrinären inte bara var undernärd utan han hade också förlorat sina muskler och att det var därför han hade så svårt att gå. De menade på att avliva honom var den enda utvägen, eftersom annars hade han ändå dött.

På sätt och vis gjorde jag och David nog det enda rätta eftersom vi inte visste vad det var för fel på honom. Visst okej, att han var undernärd det syntes. Men vi visste inte ifall det var benbrott eller om han hade någon sjukdom och liknande så det var väl det enda rätta. Men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att katten kämpade så sjukt mycket för att ta sig fram och att få kontakt med människor. Han ville ha kontakt. Är det då rätt att avliva ett djur som faktiskt kämpar rent ut sagt för livet?

Jag hoppas och tror på sätt och vis att vi gjorde det enda rätta, men ändå känns det jobbigt och som man borde kunnat göra mer... Ibland så är inte allt i ens makt tillräckligt.

Jobbar vidare


Sitter just nu i skolan och jobbar vidare på min bild. Snart börjar matten så nu ska jag precis plocka ihop, men ville ändå visa er att jag har satt dit tre muttrar till. Det är ungefär så mycket man hinner på drygt en timme!

Skola snart...

Nedräkningen till ledighet har börjat... Om drygt två veckor så gör jag det sista i skolan innan jag har en ledighet på en dryg vecka och ni ska bara veta vad jag längtar. Jag längat från att känna press och stress och göra det som jag har LUST med, trots att detta är så jäkla roligt!
Har suttit hela förmiddagen och lunchen med det och visst syns det skillnad sedan imorse? Vill bara påpeka de där muttrarna är sjukt svåra, så har bara lyckats med två och nu är det bara tre kvar. Jag har som sagt skänkt min själ till JTH.

Just nu...

Har precis kommit hem från en sväng i Mullsjö och nu sitter jag här med denna veckans uppgift. Tänkte att denna gång ska jag försöka bli klar med helheten före jag går in på smådetaljer. Så just nu ser grafikkortet ut så här, men det kommer ändra sig snabbt!

Det har varit en dålig start på veckan som inleddes med alldeles för lite sömn och påkomna besvär. Fast jag har inget i skolan förens på eftermiddagen idag så det är bara att tagga till ordentligt fram tills tre. Har massor av svamp kvar att rensa också för den delen. Det märks att det är måndag, jajamän!

Min nästa utmaning...

Detta blir min nästa utmaning i Illustrator, att få till ett grafikkort bra. Den kommande veckan har vi i uppgift att göra en pryl med liknande teknik i Illustrator, men denna gången får vi använda gradienter och liknande för att skapa en produktbild. Ska bli häftigt att se hur det blir, men vad svårt det kommer att bli. Allt det där lilla pillet med Pen Tool, är nog definitivt inte det enklaste, men det är väl också det som är vitsen med det så att säga!

I eftermiddag ska jag och David ut i svampskogen och hoppas på att vi slipper fästingar denna gång. Vi får väl hoppas att vi har god svamplycka med oss!

Skissteknik inlämningsuppgift 2 - Stilleben

Den här veckan fick vi i uppgift att göra ett stilleben till skisstekniken. Eftersom jag var lite osäker på exakt vad som klassades som ett stilleben så var jag ju tvungen att googla på det och fick faktiskt lära mig en hel del annan information som jag absolut inte hade någon aning om, som till exempel att det först var på 1500-talet som det framträdde i västerländsk konst.

I alla fall så drog jag fram lite böcker, glasögon och ett glas och satte mig i fredags och började teckna. Så här blev denna veckans resultat:

Jag blev nöjd! Vad tycker ni?

How to do: Illustratorporträtt

Tack så jättemycket för allas fina kommentarer i förgående inlägg! Det värmer verkligen att höra era fina ord. Jag har ju också fått en förfrågan om att dela med mig om hur man gör sådana porträtt och det hela bygger på platta, hårda ytor. Det låter kanske konstigt, men det är faktiskt bara tre olika verktyg som man använder till dessa bilder. Jag hoppas verkligen att detta inte blir allt för flummigt utan att ni förstår på ett ungefär hur illustrator fungerar vid dessa tillfällen.

De tre magiska verktygen


Det första och kanske allra viktigaste verktyget är Pen Tool, snabbknappen är P. Det används för att rita upp olika banor (paths) i Illustrator.

Det andra verktyget är Direct Selection Tool, snabbknappen är A. Detta verktyg används för att justera punkterna i banorna som Pen Tool målar upp.

Det sista verktyget är Selection Tool, snabbknappen är V. Detta verktyg fungerar ungefär som Direct Selection Tool, skillnaden är den att man ändrar till exempel storlek på hela banan på ungefär samma sätt som du ändrar storleken på en bild i Word. Dessutom kan man markera hela banan och flytta alla punkter på en gång (vilket är svårt med Direct Selection Tool).

Så här fungerar Illustrator


Illustrator är förövrigt ett vektorbaseratprogram och arbetar därför inte upp en bild på samma sätt som Photoshop. För att fylla en rund cirkel i Photoshop så behövs det massor av små punkter för att fylla den cirkeln. I Illustrator krävs det enbart punkter runt själva cirkeln för att fylla hela cirkeln med färg och det utnyttjas till porträtt som dessa.

Om ni startar Illustrator så ser ni den här figuren till vänster på skärmen. Eftersom Illustrator både kan skapa en cirkel som är tom och fylld med färg så kan du justera detta själv väldigt lätt. Om du börjar skapa en bana med Pen Tool med detta färgvalet kommer det innebära att du får svarta konturer utan någon färg inuti. Alltså är färgrutan till höger den som visar konturer (stroke) och den vänstra den som visar ifyllningsfärgen (fill).

Du kan som sagt skapa olika banor med Pen Tool, ovanför ser ni att man kan göra hårda kanter på sina banor genom att bara klicka enkelt med den vänstra musknappen.

Skillnaden mellan att skapa runda kurvor och hårda kanter är väldigt hårfin. För att göra runda kanter krävs det att du håller den vänstra musknappen nedtryckt och bestämmer vinkel. Innan du trycker vidare. Man kan också skapa runda kanter och sedan en hård kant. För att skapa den hårda kanten utan att förstöra justeringsmöjligheterna så kan du trycka en gång till på den punkten innan du fortsätter på banan.

Det är alltså platta ytor som dessa som du bygger upp t.ex. ett ansikte med och här ser ni även justeringsmöjligheterna för denna bana. Att det är det blåa strecket ut från den vita punkten intill banan innebär att det är en mjuk kurva du har skapat. Är det bara en vit punkt innebär det att det är en hård kant och är det en vit punkt med bara ett blått streck innebär det att man har klickat för att få en skarpare sväng på kurvan. Kom ihåg att du kan alltid justera punkterna banorna med Direct Selection Tool (A) och storleken på banorna med Selection Tool (V).

Du kan också bestämma hårdheten på en bana. På bilden på hela banan ovanför så har den 100 % i opacitet (opacity) och i kolumen till höger kan du ställa in ifall du vill ha en lägre opacitet, vid t.ex. skuggningar etc. Om du inte ser någon möjlighet till att ställa in transparent så kan du ta fram det genom menyn: Window--> Transparency.

Men den största utmaningen med en sådan bild är faktiskt att ha tålamod!


Charmputte?

Nu är faktiskt mitt porträtt på Jonas färdigt. Läraren var nöjd och det var jag med så nu så får jag känna att det är färdigt. Jag är ganska så rädd för att over do it så att säga. Så svaret på din fråga Jonas blir svårt nu när jag är färdig med bilden men jag kan förklara själva principen om hur man bygger på en sådan bild i Illustrator, det är faktiskt mycket simplare än vad man tror. Men tid, det tar det. Denna bilden la jag ned ungefär 23,5 timmar på, det förklarar kanske lite...

Bakgrunden är på bilden ganska så oskarp så jag valde därför att inte lägga till för mycket detaljer då det lätt har en förmåga att ta ifrån själva blicken ifrån förgrunden, vilket inte var själva poängen i detta fall.

Så vad tycker ni? Tumme upp eller tumme ned?

Bakgrunden...

Några ytterligare timmar har lagts ned än så länge på denna bild. Fast jag kommer väl som vanligt sitta och fixa allt mer och mer på den tills den är färdig. Har några dagar på mig, men vore skönt att bli av med en uppgift i alla fall. Början av bakgrunden har trätt fram och den ska inte alls vara lika detaljerad som själva ansiktet utan det kommer vara ännu hårdare ytor på dem. Man ska bara precis fatta vad det är. Hoppas bara att jag har orken med det sista nu!

Skissteknik inlämningsuppgift

Vi hade ju två veckors skissteknik i skolan och det var helt klart några av de mest lärorika samt roliga. Just för att man fick direkt respons utan att fråga. Vi fick där en inlämningsuppgift till förra söndagen då vi skulle teckna av en del av vårt rum. Min första tanke var vilket rum ska jag välja. Hemma hos oss har vi nämligen ganska så lite möbler eftersom vi gärna vill ha det stilrent och jag var rädd för att läraren skulle tro att jag hade plockat bort massa saker om jag ritade av det. Så efter mycket velande så hittade jag en vinkel i vårt vardagsrum som gjorde att det såg ut som att vi hade ganska så mycket möbler så den fick det bli.
Så först såg det ut så här. Jag var väl inte jätte nöjd med den då det är rätt så tama skuggor men det var ljust ute och det var faktiskt inte särskilt mycket skuggor då heller. och jag tänkte att jag lämnar in den för exakt en vecka sen. När jag försökte lämna in den till läraren så tyckte han just det som jag själv också hade kännt "fegt med skuggningar" så då beslöt jag för att ta hem den igen och ge den en liten justering. Och då blev det så här...
Problemet var just att det var mörkt ute och då blev det hårdare skuggor. Är överlag ganska så nöjd med teckningen och hoppas på god respons utav läraren. Denna veckan ska vi göra ett stilleben som jag fortfarande inte har börjat med.

Ej acceptabelt att lämna in ett svävande huvud!

Verkligheten börjar komma ikapp och jag inser allt mer och mer att jag måste lämna mössan för tillfället och komma vidare med det resterande. Känns inte riktigt okej att lämna in ett svävande huvud så att säga. Så kläderna börjar komma på plats i alla fall. Är inne på min 16:de timma just nu gällande denna bild, att det ska ta sån tid!

Det är sånt här vi DG-elever får göra... -DEL 2

Nu var det ju några dagar sedan denna skulle komma upp, men som man säger bättre sent än aldrig. Den här veckan var lite mer fri eller vad man ska säga. Uppgifterna var att vi skulle skissa av en bit av vårat rum (tänkte ta den biten i ett separat inlägg), vi skulle också retuschera en bild som vi själva hade tagit och sedan göra den till en tidningsframsida. Sedan skulle vi också frilägga en teckning på ett hus som vår lärare hade gjort för att sedan färglägga den.
Jag tog som sagt en bild på Emma som jag tog i Augusti förra året. Blir ju inte direkt superbra kvalité här men man ser nog ändå själva principen och det är ju det som är det viktigaste. Man skulle alltså retuschera bilden men bibehålla den naturliga looken och sedan skulle man lägga ihop orginalbilden men den retuscherade bilden.

Sen skulle vi skapa en tidningsframsida och så började det svåra. Om man skulle ha Emma på framsidan så ville jag ju relatera till henne och hennes intressen. Så jag skapade en musiktidning, plektrum. Eller en musiktidning är väl att ta i, men framsidan till den. Jag blev nöjd med resultatet och speciellt nu efter man har börjat utbildningen så ser man hur dåligt man faktiskt kan alla adobes program och jag trodde nog innan att jag kunde dem bättre än vad jag faktiskt gjorde.

Den tredje uppgiften i Photoshop var att man skulle frilägga lärarens teckning och färglägga den. Anledningen till varför vi skulle lära oss detta var just att färglägga en bild på vanligt sätt funkar inte alltid i alla program som man kanske vill sätta in bilden i och då fungerade det bara på ett sätt, vilket var det som vi skulle göra den på.

Denna veckan har ni ju redan sett det som jag håller på med, men ni får se den när jag är färdig med den, så ni får hålla ögon och öron öppna helt enkelt.

Mössan...


Just nu ser porträttet ut så här. Fy, vad mycket pill det är. Även fast ni ser små förändringar så tror jag att det är få som inser hur mycket småpill det faktiskt innebär. Men det är så värt det. Speciellt när det börjar synas alltmer vad det är.

I eftermiddag så blir det nog ingen direkt uppdatering. Det är för mycket runt omkring som händer som jag känner att jag behöver bli mer insatt i. Men livet är väl så? Allt har sina upp och nedgångar och just nu är jag på nedvägen och jag hoppas verkligen att det inte blir mycket sämre än vad det är just nu. Men jag är fruktansvärt glad och tacksam över att jag har fina David som är en klippa just nu. Tack!

eight to five...

Idag har jag haft min första riktiga heldag i skolan. Så klockan åtta på morgonen satt jag redan i DGs-datorsal och arbetade vidare på mitt illustratorporträtt. Tyvärr är det inte jätte mycket att visa då den större delen av tiden som jag hade var till att stukturera om lagrena lite så att man fick bättre koll på själva arbetet. Dagen i sig har gått bra om man bortser från hur trött jag faktiskt var. Riktigt trött! Måndagar och heldagar i skolan går inte ihop.

Så klockan kvart i fem då var jag fri och med fri innebär att träna. Som tur var förstod David hur trött och seg jag skulle vara så han gav mig en banan att ladda upp med innan träning, härligt! Ni får vänta spänt tills imorgon då det förhoppningsvis kommer upp en till bild på illuporträttet. Det går bra nu!

Mössan är påbörjad

Idag blev mössan i sig påbörjad. Jag konstaterade att det var väldigt mycket detaljer i mössan och de kommer jag fortsätta göra. Jag tror på att jag har orken till det helt enkelt. Än så länge är jag väldigt stolt över mig själv. Första gången jag gör en bild med denna teknik och att det ändå blir ett sådant resultat är jag förvånad över. Men ju längre tid man håller på med detta så inser man allt mer och mer vilket tålamod som kräver för sådana bilder.

Egentligen kan man beskriva detta ganska enkelt. Det är som att pussla ett 5000 bitars pussel. Nå, vad tycks hittills?

Fler detaljer...

Så här långt har jag kommit nu. Några fler timmars arbete har lagts ned och jag förvånas nästan allt mer och mer över hur lång tid det här faktiskt tar. Visst är det verkligen värt det, men man blir nästan chockad över det samtidigt. Men jag tror nog att jag börjar få in tekniken lite mer. Ganska så häftig utveckling att följa kan jag tycka. Håll tummarna nu på att jag orkar att genomföra hela bilden!

En fortsättning- Gissa vem?

Här ser ni fortsättningen på själva porträttet som jag började på igår. Detta som jag nu visar er kanske inte ser så mycket ut för världen men det tog en evighet. Jag satt praktiskt taget i nästan 6 timmar i skolan och fixade med detta. Och vet ni vad? Det är massor kvar, så det ska bli spännande att se hur det här slutar. Kan ni se än vem det är?

Illustratorporträtt på G


Så här ser det ut för tillfället. Sitter i skolan och arbetar på som sjutton. Två timmar har gått och längre än så här har jag inte kommit. Kan säga så här, det är väldigt pilligt. Har nog aldrig gjort något så detaljerat som detta. Men bra blir det nog. Fast jag kanske får ett ryck och börjar göra många sådana bilder så att jag inte vet vilken som jag ska lämna in. Är ganska så stolt över mig själv.

Jag kan också minsann!

Att skapa den allra bästa förutsättningen för LAB!

Det gör jag idag. För idag förbereder jag mig med en 33cl flaska med päronloka och en swebar. De två senaste labbarna som jag har varit på har jag haft otroligt svårt att koncentrera mig efter en stund. Man blir seriöst helt knäpp av att sitta och stirra på en skärm och arbeta så fokuserat. De flesta av mina klasskompisar brukar ta en paus och gå till en godisautomat och hämta upp lite godis, men godis är något som jag verkligen inte känner för just nu. Så därför kör jag proteinbar!

Kanon... då var det bara kvar att välja en bild till labben. Förresten så är boken utläst nu efter fem dagar. Har aldrig läst ut en faktabok så snabbt tidigare.

Idag och imorgon

Igår blev jag färdig med alla uppgifter som jag behövde bli denna veckan. Så idag på morgonen lämnade jag in dem. Och hör och häpna: JAG BLEV NÖJD! Det är inte varje dag som ni får höra det ifrån mig. Ni ska bara veta hur många gånger jag har suttit små stunder och fixat lite, lite till och sen gått ifrån det för att sedan sätta mig där igen. Men nu är det klart för den här veckan. Nu är ni säkert jätte nyfikna på hur det blev, eller jag vet i alla fall en som garanterat är nyfiken. Måndag kommer ni få se hur det blev så det är bara att vänta lite spänt.

Igår på föreläsningen gick vi igenom något som jag läänge har velat veta hur man gör. Nämligen ett porträtt i illustrator. Kändes riktigt roligt att få veta hur man faktiskt får till det så ruskigt bra. Så idag ska jag själv testa att göra ett sådant på labben. Ska bara hinna välja ut en passande bild först och faktiskt mala igenom det sista i boken. Nä, det här kommer nog bli bra.

Jag förstår att det kanske inte riktigt är så mycket att relatera till så därför slänger jag upp en bild som min lärare har gjort. Det är sådana häftiga bilder som vi kommer få lära oss att göra. Åh, vad jag riktigt längtar.

Kommer ni ihåg?

Kommer ni ihåg den här bilden? Jag tog den faktiskt den tjugonde augusti 2010. Den här bilden är nog en av de få bilder som jag är riktigt stolt över att jag har tagit. Och nu ska den faktiskt användas till ett par uppgifter i skolan. (Emma, du är jätte fin på bilden så du behöver verkligen inte vara orolig). Förresten är redigeringen från den tiden också så det är inte exakt denna bilden längre som skall användas, men på ett ungefär. Ni får se slutresultatet på måndag i nästa del om vad vi DG-elever får göra.

I övrigt så känner jag mig fruktansvärt stressad. Jag borde vara färdig med fler uppgifter nu än vad jag är. Inte för att det behöver vara inlämnat riktigt ännu, men för att jag vill inte riktigt ha åtta-nio saker hängade över mig. Så idag så blir det hårdkörning med skolgrejer. I alla ämnen! Mest för jag vill ha helgen ledig och sen för att det är onödigt att dra ut på det mer. Förresten, igår blev jag godkänd på min första uppgift. Skönt!

Många bollar i luften

Nu har skolan kommit igång på riktigt, vilket märks en del på uppdateringarna. Men jag kör på som tidigare och uppdaterar så ofta jag kan och har ork till. Just nu har vi tre kurser samtidigt och det märks att det är många bollar i luften, men det är så otroligt roligt.
Annars så har jag idag haft min första matematiklektion på över 1,5 år. Inte vanlig matte, utan i diskret matematik. Ganska så udda tänk, men det kändes som att jag förstod det mesta, så får sätta mig ikväll och kolla igenom lite till för att se om jag fortfarande förstår. Gillar upplägget att läraren förklarar med ord hur man ska göra en viss grej och sedan att man gör några tal ihop och sen får man arbeta enskilt med ett par uppgifter som man sedan går igenom ihop. Känns inte helt omöjligt att gå ut med ett helt okej betyg i denna kurs.

Förutom matematiken så håller jag också på att försöka ta mig igenom en utav våra andra böcker till kursen Vetproj (förkortning till Grundläggande och vetenskapligt arbetssätt och projektarbete). Har kommit igenom halva boken sedan måndags så snart är den färdig. Så nu kallar skolan...

Skissteknik lab...

Idag hade jag ännu en skissteknik lektion. Precis som förra gången så fick vi tjugo minuter på oss på varje teckning och denna gången blandades runda former in vilket kändes väldigt nyttigt. Jag är relativt nöjd över mina framsteg och jag kommer att sakna den här delen av kursen något enormt mycket. Det var väldigt länge sedan jag fick kritik för mina bilder och det känns bra att få det. När jag målade koppen så sa min lärare till mig: "Nu har du lyckats få till den rätta formen, men du har kapat av den vid nedre delen av koppen en aning för tidigt. Men det är bara om man ska vara väldigt petig."


Jag tror det är bra med att han är så pass petig, då lär man sig och jag tycker att det syns. Om inte annat så arbetar man upp snabbheten. Den sista bilden (den längst ner till höger) har jag hunnit få till mer på än på de tidigare bilderna. Att det här är skola känns väldigt lustigt. Ska verkligen skolan vara så fruktansvärt rolig? Underbart!

Det är sånt här vi DG-elever får göra... -DEL 1

Vi DG-elever har det ganska så bra, i alla fall låter det så när man pratar med de flesta. Vi har ett sådant fantastiskt privilegie att vi inte bara får, utan SKA arbeta med Photoshop bland annat. Den första veckan hade vi tre uppgifter, däribland filmaffischen samt de resterande två uppgifterna som jag ska visa i detta inlägg.
____________________________________________________________________________________________________

Under förra veckan skulle vi lära oss mer om Photoshop samt lära oss hur man frilägger bilder utan att förstöra själva bildinformationen. Hur man frilägger bilder hade jag lite koll på tidigare, eftersom man ändå har hållt på en del i programmen innan så själva utmaningen var för mig att göra det utan att förstöra bildinformationen. Dessutom fick vi lära oss att göra skuggor.

Under den tiden fick vi göra ett collage som skulle bli en fruktskål. Alla frukter skulle in i bilden och sedan skulle man lägga en skugga.
Vi fick även arbeta med kaféet för att lära känna kloningsverktyget mer. Denna bilden är fylld med massor av skuggor och det gjorde att det blev trixit. Återigen skulle vi absolut INTE förstöra bildinformationen utan man ska lätt kunna göra ändringar. Bilden ovanför är alltså den bild som jag lämnade in. Tidigare såg det ut så här:
Vet inte hur pass väl ni ser på bilden, men jag antar att några skillnader ser ni alla fall. Så nu får ni vänta en hel vecka till innan ni får del 2.

Filmaffisch

Igår skulle de första uppgifterna vara inlämnade, vilket jag lämnade in redan i torsdags. Ovan ser ni en av mina första uppgifter, filmaffischen. Var väl lite tveksam till vad jag tyckte om den, men jag vet inte hur mycket jag har suttit och pillat på den och sen försökt hitta nya idéer så jag kände efter ett antal olika verisioner av denna att det var dags att släppa den. Blir det inget vidare omdöme denna gång så får man satsa på nästa, så är det ju bara.

Idag blir det en heldag i skolan, vilket känns lite sådär när man har tre timmars hål så att det inte är lönt att ta sig hem. Men samtidigt får jag ju utnyttja det och arbeta med lite uppgifter i skolan istället. Så det blir där ni hittar mig idag om jag inte får för mig något annat.


Söndagar är bara att älska.

Idag har jag och David varit ute i svampskogen och plockat kantareller. Blev ungefär lika mycket som sist när vi var ute, alltså ett färdigrensat durkslag och det känns helt okej med tanke på hur länge vi fick leta. Allt kändes verkligen upprivet och det var inte roligt. Men vi märkte också att den som letar den hittar mer för inte nog med att vi hittade en del svamp så lyckades vi också stöta på Davids föräldrar, en huggorm och fem fästingar. Så fästingar fanns det gott om eftersom väl i skogen hade David tre på sig som klättrade och när vi kom hem upptäckte jag två på mig som hade bitit sig fast.

Så för att jag skulle komma på andra tankar ifrån dessa fästingar så bestämde jag mig för att måla fjärilar på mina naglar. Bilden gör ingen som helst rättvisa eftersom det var dåligt ljus så man får titta på dem i verkligheten istället. Söndagar är bara att älska helt enkelt...

What if?

Har den senaste veckan arbetat på en ny promarker-teckning som är en hyllning till alla offer i elfteseptemberdådet. Idag är det tio år sedan detta skedde och jag minns forfarande när jag och Jonas studsade omkring i våra soffor och tittade lite grann på barnprogrammen när pappa kom in och ändrade kanal och jag hade ingen aning varför pappa ville att vi skulle vara tysta.

Jag vet ännu att jag aldrig då fattade vilken händelse det då var och jag tror fortfarande att man kan inte få en rimlig bild utav det om man inte själv har varit det "nära" så att säga. Givetvis är USA ett land som ofta hörs och syns och ofta lite för mycket, men det är egentligen inte till dem som jag vill rikta detta till. De som jag VILL rikta detta till är de människor som miste sina liv, de som miste sina nära och kära oavsett om det var de som satt på de olika planen, i byggnaden, stod på gatan eller om det är de som har skickats till Afghanistan eller oskyldigt till Guantanamo.

Så det jag vill säga med detta är What if?

Glad över att det är helg

Igår fick jag en ny bok från adlibris, eftersom de valde att skicka en ny till mig när jag berättade att min förra var defekt. Ganska så skönt att ha en bok nu som jag får läsa istället för att ha en bok hemma som jag vet att jag behöver skicka tillbaka och därav inte kan läsa i den. Igår hade jag dessutom labration på skolan och det kändes riktigt nyttigt och bra. Ganska skönt att komma så pass långt när man har över en vecka kvar att arbeta på dem. Denna gång kommer jag att ha fyra uppgifter istället för tre så ganska skönt att ha kommit igång med några i alla fall.

Annars så är jag toppenglad över att det är helg igen, speciellt eftersom jag vaknade upp i onsdags och trodde att det var helg. Blev en stor besvikelse när man inser att man har fel...
Den defekta boken...

Pussbilden

Så här blev bilden som igår var påbörjad och idag blev färdig. Jag blev inte jätte nöjd med resultatet men David gillade den och tyckte att det blev likt. Men det fina med att göra sådana saker är att övning ger färdighet så även om jag inte blev nöjd denna gången så blir jag det kanske nästa.

Igår lämnade jag förövrigt in mina första uppgifter till skolan. Tills nästa söndag har jag fyra uppgifter att klara ut, vilket jag tror kommer gå ganska så smidigt. Sen hamnar man ju alltid i det subjektiva problemet, även om man blir nöjd själv är det inte säkert att läraren tycker samma sak. Men det är ju bara att köra på och hoppas på att man får ut mer utav det. Så småningom kommer man ju att arbeta med kunder och då kommer det också vara subjektiva bedömningar att leva upp till.

Puss

Började idag teckna en ny bild. Det var en tid sedan jag tecknade sist, men det är så fruktansvärt kul när man kommer igång. Även fast det inte har märkts så där överdrivet mycket här på bloggen så har jag faktiskt varit riktigt kreativ idag. Började med att jag fixade fortsättningen på den bilden som ni kommer först få se om några dagar. Sedan satt jag och fortsatte tänka på filmaffischen som jag fortfarnande inte riktigt är nöjd med. Är mer nöjd med detta resultatet än det tidigare men vet fortfarande inte.
Efter lite pill med det så började jag tillslut på den här teckningen. En stor utmaning att rita människor som pussas. Svårt som sjutton men ack så roligt det är ändå. Känns ändå som att man inte står still särskilt länge i utvecklingen.

Ryggsäcken är färdig

Igår blev jag helt klar med ryggsäcken. Hur det blev ser ni på bilderna ovan. Jag måste bara få säga det att jag är väldigt nöjd över hur resultatet blev. När man väl sitter med det och så sjukt nervös för hur allt ska te sig och är rent utsagt rädd för att förstöra det man ska få arbeta på, men på något sätt lyckas man faktiskt överraska sig själv allt mer.

Jag har nämt det tidigare men säger det igen. Jag tar gärna emot beställningar om ni har något som ni skulle vilja bli målat. Jag har fått en del frågor om kvalitet och på det som jag hittills har målat så har färgen hållt sig väldigt bra. Jonas har praktiskt taget gått omkring i sina skor nonstop sedan han fick dem i början av augusti och han har gått i alla väder. Sist jag såg dem så såg målningen likadan ut som den gjorde när jag var färdig med dem. Pappa har dock inte vågat använda sina skor ännu så de kan jag inte uttala mig om men det ska bli spännande att se hur ryggsäcken ser ut om ett par, tre månader.

Från "ny" till gammal

Detta är min "ny-gamla" mobil. Anledningen till detta är att jag blev så förbannad rent ut sagt av att inte få mina sms, eller kunna prata ett helt samtal utan att det bröts. Min mobil som är enbart 1,5 år har krånglat under några månader nu. Så idag kom jag på den brilljanta idén att jag kan använda min gamla mobil för att bli nåbar igen tills jag har skaffat mig en ny. Men den brilljanta idén krockade med verkligheten som talade om att den ligger hemma hos mamma och dem antagligen. Tillslut kom jag på att David hade en fungerande mobil som han inte ens använder vilket ledde till att jag bytte ut hans sim-kort mot mitt så tada har man en telefon igen.

Nästan lika bra, om inte bättre än alla Iphones som folk går omkring med. Framstår säkert som en surtant nu men de gamla mobilerna "Nokia 3310", är och kommer alltid att förbli BÄST.

Ställt undan färgen för denna gång...

Nu har jag målat färdigt ryggsäcken, vilket innebär att färgen står återigen i skåpet och längtar ut tills nästa gång. Jag tycker alltid att det är lika trist när något i princip är färdigt. Man vet ju aldrig hur lång tid det tar innan man får nästa "uppdrag". Dock är ju väskan inte helt klar. Konturer ska fyllas i och det måste jag vänta en stund till innan jag kan göra. Tur det, för jag börjar inte förens klockan tre idag.

Dagarna går fort nu och jag hinner nästan inte med! Så kanske livet är i allmänhet när man har roligt.

Verkstaden är igång...

Nu har jag äntligen satt igång  med ryggsäcken nu på morgonen. Ska bli kul att komma igång ordentligt idag med måleriet. Morgonen har varit mysig om man bortser från en av mina hostattacker då jag trodde att jag skulle kvävas på riktigt. Nä, ska väl ta och komma igång!

Börjar närma sig ett färdigt motiv

Så här ser ryggsäcken ut för tillfället. Har idag hunnit måla vägen, en bit på halsbandet samt fönster på slottet. Jag har även hunnit med en nos och några fläckar på motivet. Känns ändå som att jag har kommit en bra bit trots att jag inte har lagt mer än en timme på det för tillfället.

Sådana dagar som idag älskar jag. Ha avklarat skolan vid strax innan tio och man har hela dagen på sig att fixa och dona med det man vill. Varför finns det inte fler dagar som är upplagda på detta vis?

En teaser...

Tänkte retas lite med er och visa en liten teaser på den bild som jag håller på att arbeta med i smyg... David fick veta väldigt sent vad det var för något typ av motiv, men ni får allt vänta lite till. Men nu får ni allt något och klura på i alla fall.

Skissteknik

Åh, vi har haft en av mina absolut roligaste dagar i skolan på väldigt länge. Just nu arbetar vi med skissteknik i skolan och det innebär praktiskt taget på att vi ska försöka lära oss att skissa upp något snabbt och försöka så rätta proportioner som möjligt. Så vi fick fyra uppgifter där vi skulle teckna av olika föremål. Mina skisser är långt ifrån bra men jag fick rätt bra kritik som kändes rättvis.

Varje bild fick vi 20 minuter på oss att teckna så det gick rätt snabbt. Kändes rätt stor skillnad på både hur mycket jag hann med detaljmässigt i bilderna samt att arbeta fram de "rätta proportionerna" gick också bättre. Men som sagt finns massor att lära på det området så från och med nu ska jag verkligen försöka tänka på detta extra mycket när jag ritar mina "vanliga" bilder.

Where it happens...

Här är alltså min lilla kreativitetsplats för dagen. Brukar ofta variera mellan att sitta vid min dator (den stationära) och i matrummet där jag och David tittar på idol och andra roligheter på hans dator. Har hållt på att teckna en teckning idag som kommer finnas med på bloggen i slutet av veckan och det är lite hemligt fortfarande så att säga. Så ni får allt ta och hålla ut ett tag till helt enkelt.

Imorgon ska jag upp tidigt för att ha skissteknik i skolan. Det kommer nog bli roligt, är hur taggad som helst. Sen kommer finaste Emma hit också vilket jag är toppenglad för. Känns konstigt att gå i skolan utan henne. Hon har alltid varit DÄR så att säga. Vi har praktiskt taget alltid gått i samma klass så känns fruktansvärt udda nu. Men jag är glad för att hon verkar ha hittat en utbildning som passar som handen i handsken för henne!

Dagens inköp...

Den vita färgen tog ju slut i helgen så jag passade på att köpa ny idag. Ett storpack! Vit färg är ju sådan färg som ALLTID går åt så det kändes vettigt. Så nu kan jag verkligen ta mig an att fortsätta måla på ryggsäcken och hoppas på att den blir färdig i veckan.

Utöver färgen så köpte jag även marker Pad till mina promarkers i A3-format. Ibland när man vill göra lite större och detaljerade bilder (alltså inte porträtt) så tycker jag att det är för klent med ett A4 så nu kände jag att det var på tiden att satsa stort. Westers är ju en väldigt prisvärd butik, bra prylar till bra priser.

Ett efterlängtat paket

Idag fick jag äntligen mitt paket från adlibris. Jag har väntat i ÖVER en vecka på detta stackars paket så det var verkligen skönt att se på paketspårningen att den var framme. Vill bara säga en sak att släpa på 3,7 kg i en och en halv kilometer är inte hur enkelt som helst, speciellt inte när du har mer packning att bära. Men oavsett vilket var det underbart att äntligen ha det hemma.
Dessa böcker innehöll paketet och det är mina kursböcker för detta halvåret i tre kurser nämligen: Grafisk design och teknik, Grundläggande vetenskapligt arbetssätt och projektarbete och samt Matematiska verktyg. Dock var jag lite sur för när jag öppnade paketet såg jag att en av böckerna hade blivit skadat, så jag mailade och reklamerade köpet på just den boken och håller tummarna på ett svar åtminstonde.

Red nails

Har ägnat ett par timmar nu åt att måla naglarna. Det är svårt nog att måla med högerhand men att måla med vänster, det som jag trodde var omöjligt var faktiskt möjligt. Använde dessutom svarta blommor som jag har fått av mamma som de köpte i Ungern. Var kul att testa!

Sista-minuten-Sofie

Sitter just nu med en skoluppgift som ska vara klar på söndag. Är färdig med mina två andra som jag ska lämna in och sitter nu med min tredje och sista för tillfället. Denna är lite friare och ska vara väldigt kreativ. Väldigt rolig uppgift om man nu bortser från prestationsångesten som i alla fall drabbar mig vid dessa tillfällen. Gäller ju att visa vad man kan. Samtidigt kan man inte göra mer än sitt bästa.
Ni kommer tyvärr få vänta ett tag med att se hur resultatet blir. Inlämningen ska ske på söndag och det är inte förens efter det som ni kommer få se hur det blev. Får dessutom nya uppgifter på torsdag, vore skönt att bli av med dessa innan jag får nya. Vill ju inte sitta med 6 uppgifter samtidigt. Ska försöka sluta vara sista-minuten-Sofie.

Födelsedagsfirande

Idag har det varit ganska så hektiskt eftersom det skulle bli födelsedagsfirande för min sambo. Mina föräldrar skulle komma och gratta honom ordentligt och vi skulle bjuda på mat och fika. Så hela dagen har det varit full rulle. David fick presenter; chokladkaka, ljungblomma samt spelet carcassonne "The Big Box". Alltså det med fem expansionspaket utöver det vanliga spelet. Så det slutade med att vi tvingade mamma att testa det, trots att hon var väldigt skeptisk till "den typ av spel".

I alla fall så kom jag inte sist, vilket jag tycker är stort. Eller egentligen gjorde jag det, men inte ensam. Blev nämligen en delad sistaplats med min kära mor. Efter mina föräldrar hade åkt tog vi en tur ut till barnarp för att se Idol tillsammans med Davids föräldrar.

Förresten igår var en riktig toppendag här på bloggen. På mindre än en månad så har jag ökat antal besökare med 50 %, helt klart värt att fira! Imorgon blir det som vanligt här på bloggen igen med teckningsfyllda inlägg...

Slottet...

För ett par timmar sedan kom vi hem från Davids morföräldrar och sen dess har jag praktiskt taget enbart målat på väskan. Det som stod på tur var nu slottet och det var pilligt, samtidigt som det var mycket yta att färglägga. Jag är jämt superdålig på att blanda rätt mängd färg, antingen blir det på tok för mycket eller för lite. Visst är det konstigt?
Det enda som är det tråkiga med att måla sådana saker är att man aldrig vet hur länge det dröjer innan man får chansen att måla något sådant igen. Men jag får se det positivt, den vita färgen är nu slut och jag kan ju i alla fall inte skaffa ny innan måndag och sen när väskan är färdig då har jag ju faktiskt ett par skor stående i skåpet som gärna vill ha alla regnbågens färger...

Månen är på plats...

Månen är på plats och jag har även målat hunden en gång till. Dock ser jag nu när färgen har torkat att vissa ställen behöver återigen ett lager. Men hittills är jag nöjd med resultatet. Sen det klart så har ju inte ens det stora pillet börjat, inte ens nära. När jag börjar med något sådant får jag så mycket abstinens när jag INTE kan måla. Som idag så har vi haft tvättid och nu ska vi äta och sen blir det handling och senare är det dags att åka och på födelsedagsfirande för en släkting.'
Men det är positivt att få abstinens för då tar man ju sig tiden så fort man kan. Så det kanske är bra att jag fortfarande inte har fått mina böcker, då jag har en godtagbar ursäkt varför jag inte kan läsa dem...

Karaktären börjar träda fram....

Nu ikväll efter städning och mat så har jag äntligen hunnit börja med väskan. Har lagt en mörkblå himmel (vet att det inte syns jätte tydligt) och sen småbörjat på själva karaktären. Ska göra ett lager till med brun färg på vissa ställen på kroppen, då det svarta underlaget syns igenom (det är det negativa med starka färger, inklusive vissa vita nyanser).
Än så länge är jag nöjd, men nu så är det ju inte jag som ska vara nöjdast utan det ska vara lillbrossan...

Ryggsäck samt labb

Här är ryggsäcken som jag ska måla. Snart är det dags för den första labbrationen på högskolan och jag är peppad. Surt bara att man ska få den "sena" tiden till labbarna då jag först blir klar därifrån vid fem på eftermiddagen. Själv är jag en sådan person som gärna vill bli färdig med alla måsten så tidigt som möjligt på dagen framför att ha dem efter mig halva dagen innan man får ta tag i det.

Fast det är ändå rätt skönt att vara först på skisstekniken i alla fall. Någon rättvisa måste det få vara i alla fall!

Skiss till ryggsäck

Den här bilden ska troligtvis målas på Pontus ryggsäck, om han nu bestämmer sig för att vilja ha just denna bild på sin favorithund. Stackarn har väl längtad både länge och väl på att få sin skolryggsäck målad och så har jag gått och blivit sjuk så att jag inte har orkat.

Idag kan man nog nästan kalla mig för frisk. För det enda som återstår nu utav min sjukdom är lite hosta och så vilket är skönt. Men jag passar ändå på att vila upp mig tills labrationen i skolan och är jag fortfarande hyfsat pigg när jag kommer hem så ska jag städa för här ser ut som ett bombnedslag som min mamma alltid har uttryckt sig. Så förhoppningsvis är det städat och fint när David kommer hem efter träningen (hoppas kan man ju alltid).

Är piggare...

De senaste dagarna har jag varit sjuk. Jag skulle ha jobbat igår, men i tisdagskväll så smsade jag en av mina kollegor och talade om att jag hade feber och att jag därför inte skulle komma på onsdagen som det var planerat. Surt att man ska bli sjuk de dagarna som man kommer vara ledig på, då schemat framöver verkar rätt fullproppat, men å andra sidan så är det ju inget som man kan rå för när det väl är så.
Idag måste jag ändå säga att jag känner mig mycket bättre, och det är givetvis toppen då jag kanske idag eller imorgon har mer ork för att uppdatera lite mer inriktade inlägg som jag har gjort tidigare. Men nu på förmiddagen kommer det bli att vila upp sig och hoppas på att må ännu bättre. Har en föreläsning först vid klockan tre så jag har liiiite tid på mig att kurera.

RSS 2.0