Mitt 2011...

Januari:

I januari inledde jag året med att träffa Eve och fota isen och snön vid vättern. Det blev en del porträtt men jag tog även denna månaden den bilden längst ner som jag blev riktigt stolt över. I övrigt bröt min lillebror armen efter att ha åkt skridskor och jag fick en "ovanligt olidligt jobbig magsjuka" eller man kan också kalla det att jag tog körkort. Jag testade min ritplatta rätt så ordenligt och målade väldigt mycket i Photoshop tills jag kände mig allt för missnöjd med resultaten och gick över till vektorgrafiken i Illustrator och började måla där istället. Jag inledde också ett hemligt projekt som ingen någonsin fick veta var det var...

Februari:

Februari; Jag jobbade min första heltidsvecka varav fyra dagar blev tio timmars jobb på och fredagen blev jag i princip ledig. Vi fick under samma vecka vår efterlängtade fondvägg i sovrummet och döljde äntligen den där äckliga fettfläcken. Pontus kom med i dagens grattis på Bolibompa och blev totalchockad över att han var med i tv. David och jag anordnade ett ljusarrangemang som var supermysigt. Jag fyllde nitton vilket firades med Trassel på bio med älskling. Fick promarker och målade ett porträtt av David. Förutom detta så fyllde också min bror Jonas 17.

Mars:

Starten av mars var superbra. Vi firade vår månadsdag och några dagar senare så friade David till mig på Rosenrariumet här i Jönköping. Förutom detta så jobbade jag extremt mycket, nästan varje ledig stund. Dessutom så började jag måla riktigt ordentligt; både försök till mer verklighetstroget och en flanosaga, nämligen pannkakan som rymde. Jag köpte mer promarkers, försökte lära mig mer om illustrator och jag sökte in till högskolan.

April:

Jag målade väldigt mycket med promarkers. Dessutom hade jag nästan ingen ledig tid alls då jag antingen jobbade som vikarie eller på Rookie eller pluggade. Syns på bloggen att det var ganska så tyst och jag kommer ihåg att jag tyckte att den här månaden var extremt jobbig. Ena stunden var jag väldigt arg och trött på att ha så lite fritid och nästa bara jag ville göra allt jag kunde för att få ett välförtjänt sommarlov. Vi bokade resa till Egypten inför sommaren, David åkte till Göteborg utan mig (med jobbet) och tittade på Robert Gustavsson. Jag fann likheter mellan David och min pappa efter att David hade gjort seitan.

Maj:

I maj månad fyllde min kära mor år. Bloggen ekade tom i stort sett hela månaden medan jag roade mig med jobb och andra måsten. Jag målade en bild som jag blev supernöjd med fyllde på min promarker samling. Dessutom började jag umgås med Theres och gjorde polkagrisnaglar vilket jag tyckte såg superläckra ut. Jag började dessutom räkna ner tiden till studenten och längtade på riktigt efter att få sluta gymnasiet och börja på något nytt.

Juni:

I juni valde jag att pryda min rygg med mängder av myggbett, bara för att bevisa för Theres att myggorna inte alls tycker om henne. (Tror jag lyckades bevisa det också med tanke på hur lindrigt hon undkom). Strax därefter gjorde vi en snabbvisit i Nybro där vi hälsade på och firade min moster. Min morbror och hans familj hade med sig deras söta kattungar och jag visade min ståndpunkt för alkohol. Jag tog sedan studenten och lyckan var gjort vilket slutade med ett flumkalas hos Theres utan dess like. Jag hämtade bror på Dreamhack och gjorde färdigt min akvarellmålning. Vi åkte i slutet av månaden till Egypten.

Juli:

Vi inledde månaden i Egypten där vi bland annat fick se delfiner på mindre än tio meters avstånd i vattnet, vilket var en av de häftigaste upplevelserna jag någonsin har haft. Vi lärde känna Berta och hennes familj. Jag målade UNF-skor till min bror. Min familj åkte till Ungern och jag blev kvar här i Sverige som hundvakt. Dock är jag inte bitter för detta eftersom jag hann umgås extra mycket med min lilla vovve och vi hittade på massor av bus som att skrämma Tussi och bada på ställen som man kanske inte fick egentligen. Min pappa och min bror fyllde år och jag gav min pappa en illustration på honom och Ludde medan Pontus fick eget konstnärsmaterial och gjorde en tavla på ett sött troll. Vi var också i Borås och tittade på djuren och gick på gratis-konsert med Veronica Maggio.

Augusti:

Augusti inleddes med att jag drömde en hemsk mardröm om lodjursormen som jag sedan behövde visa för David hur läskig han var och gjorde en illustration av honom som bara gjorde honom ännu mer söt och mindre skräckinjagande. Jag påbörjade min utbildning på JTH- Grafisk design och Webbutveckling och blev direkt överröst av uppgifter, dock små. Jag gjorde ett ytterligare par skor- Jimi Hendrix-skor till min pappa. Min moster beställde illustrationer på linneablomman med mänskliga drag till sitt jobb, vilket resulterade i fler. David fyllde år och jag gjorde ett eget grattiskort med ett citat av Arnold Schwartznegger på baksidan. Dessutom drog jag fram canavasduken och gjorde en tavla. David var med i RAW-SM där han fick nöja sig med en sjunde-plats. Jag avslutade dessutom mitt arbete på JP för det kändes som att det var högsta prioritet att lägga energi på högskolan.

September:

I september sa jag adjöss till spotify och började använda Grooveshark istället. Jag målade en ryggsäck till Pontus och tyckte att livet på högskolan var lite väl tufft. (Vad visste jag då?). Jag fick lära mig massor av häftiga saker i Photoshop som jag inte visste hur man skulle göra överhuvudtaget. Lärde mig att göra illustratorporträtt, hade skissteknik och fick min första ++ (högsta betyg) på några uppgifter.

Oktober:

I oktober fyllde jag och David två år tillsammans, vilket vi firade med att åka till äventyrsbadet i Skövde. På torsdagen innan dess hade vi hittat en katt som var jätteundernärd som djursjukhuset efter många om och men beslöt sig för att avliva. Detta gjorde att vi åkte på vår årsdag och kollade på katt på Djurens vänner i Nässjö, vilket resulterade till att vi tingade Keso & Kesella och räknade ner dagarna tills vi skulle få hem våra godingar. Elen skulle fixas, vilket medförde att jag blev utan ström på dagarna och då ägnade jag mig tiden till att måla mina egna skor. Dessutom gjorde jag en egen tidning, som vi hade i skoluppgift och jag gjorde även några namnskyltar till en förskola i Mullsjö.

November:

November i år blev en riktig kattmånad då vi äntligen fick hem våra gosegrisar från djurhemmet. David åkte till Malmö med jobbet för att gå på Øredev och jag blev ensam med katterna det första som hände. Jag sov på soffan de nätterna och jag hann också uppleva det värsta stoppet i avloppet som jag någonsin har varit med om. Tack gode gud för att mina föräldrar var här när det hände! Jag testade på en ny teknik i Photoshop som jag älskade mer än de tidigare som jag har testat på. Jag designade logotyper i skolan och gjorde en illustratorbild på David som jag senare gav i julklapp till hans föräldrar och morföräldrar.

December:

Decembermånad blev en månad som jag aldrig kommer att glömma. Förutom en bedrövlig inledning med skolan som efter två veckor bara försvann från mina tankar. Klarade min första tenta och mina första kurser på högskolan. Jag knäppte fina kort på David och katterna, fick vårkänslor några dagar efter julafton (en aning för tidigt, jag vet). Tillverkade många av mina julklappar själv, däribland ett par skor till Vendela, en tygkasse till mormor, en tygkasse till Vendela och familjefoton till Davids föräldrar och morföräldrar. Dessutom gjorde jag ett eget grattiskort till min kusin som fyllde 18 år. Jag fick världens finaste julklappar, däribland en Samsung Galaxy S2, världens bästa fotografibok, skor och en göteborgstripp för att se på Disney on Ice. Denna månad var det ett år sen som vi flyttade ihop i denna lägenhet och det var också denna månaden, fast i år som min bror flyttade hemifrån.

Nyårslöften 2011

Vet inte hur pass väl ni kommer ihåg det, men förra året beslutade jag mig för att skriva ner några nyårslöften som jag skulle försöka uppfylla innan 2012. Tänkte nu dagen innan 2012:s början att det kanske var dags att ta en titt på den där listan och se vad som jag faktiskt har lycktas med sedan förra året.
 • Först och främst börja träna regelbundet
  Jag började stryketräna för ett år sedan ungefär och jag har hållt igång sedan dess med ungefär två pass i veckan. Visst har jag haft mina uppehåll när jag har varit sjuk men annnars så har jag hängt i. Så jag kan nog tycka att detta nyårslöftet är uppfyllt.

 • Vara duktigare på att uppdatera bloggen
  Uppdaterat har jag gjort, dock inte särskilt regelbundet i alla tider, så som när det har varit mycket i skolan och liknande. Dock måste jag berätta att när jag kollade historiken nu på alla inlägg så har jag faktiskt uppdaterat 60 fler inlägg än förra året. Det året som har varit har jag skrivit omkring 380 inlägg. Så jag har ändå varit duktigare på att uppdatera bloggen.
 • Utvecklas med fotograferingen och redigeringen
  Att mäta detta löfte blir väldigt svårt. Kunskap är svårt att mäta på många sätt. Fotografering ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det har det gjort i ett par år nu. I år kan jag dock inte påstå att jag har fotat så där överdrivet mycket MEN jag tycker ändå att jag har fått bättre förståelse för fotografering samt redigering genom min utbildning.
  En bild som jag var väldigt nöjd med under år 2010:

  En bild jag var väldigt nöjd med (både fotografiskt och redigeringsmässigt) under 2011:
 • Ta körkort!
  När jag skrev det här inlägget förra året då hade jag både uppkörningstid samt uppskrivningstid bokat. Jag tog körkort den 18 Januari efter att ha blivit underkänd på uppskrivningen med ett poäng ifrån godkänd. Men andra gången gilt då fick jag istället 61 poäng!

 • Komma in på en högskoleutbildning efter studenten
  Jag jobbade stenhårt under hela gymnasiet speciellt den sista tiden vilket också gav resultat. Den sista terminen på gymnasiet fick jag fyra MVG:n och ett VG vilket också resulterade till att jag kom in på utbildningen Grafisk design och Webbutveckling här i Jönköping. 17.59 var den första intagningspoängen och jag hade strax över 18. Dock blev intagningspoängen lägre vid andra intagningen (för mig att den hamnade omkring 16).


Tygkasse- handmade

En av alla julklappar som jag fixade ihop var bland annat denna tygkasse som var till min mormor. Det blev en handmålad tygkasse med några garnnystan på och stickor samt texten handmade som jag också kallar tygkassen. Tygkassen är förövrigt ekologisk, så det var ju ett plus i kanten.

Nu till jul gjorde jag ganska många julklappar själv, så ni kommer få se en del sådant hedan efter. Känns ganska så personligt när man lägger ner en hel del tid bakom varje present. Det är ju annars väldigt enkelt att springa ner till A6- shoppningcentrum och köpa på sig julklapparna. Men det här visar ju ändå lite omtanke, att det är ingen enstaka timme som är nedlagd, utan betydligt mer. Den här kassen tog ungefär fyra och en halv timme att göra.

Vår vackra Kesella

Vår vackra Kesella! Ibland upptäcker man vilken tur man har med att få några fina kort på våra vildingar. Jag har ändå upptäckt att hon är den lättaste att få fina bilder på. Nu så här i efterhand är jag väldigt glad och tacksam, trots det krångel som var där då, att vi fick våra fina katter. De har gett oss så mycket glädje dessa veckor och nu kan jag verkligen inte komma ihåg riktigt hur det var innan man hade dem.

Annars så har hela dagen gått åt till att måla. Så här vill jag jobba, det är jag övertygad om. Svårt ändå att se en framtid inom att måla fysiskt, men man får vara glad för att det finns välbetalda yrken överhuvudtaget inom det ämnet. Så det är dit man får sikta och det resterande blir kvar till fritiden.

Den absolut finaste som finns.

Den absolut finaste som finns. Älskar dig, för alltid!

Vansinnigt kreativ...

De senaste dagarna, både denna och förra veckan har jag varit vansinnigt kreativ. Det känns faktiskt nästan riktigt tråkigt att inte kunna visa er någonting alls förens efter julafton och då kommer det finnas massor att visa. Så sex dagar till får ni stå ut med en aning tom blogg. Dock har jag ju fina kattbilder att visa er som kommer pryda bloggen framöver. För trots att jag har de busigaste katterna man kan ha så har jag också dem finaste.

En sak saknar jag dock väldigt mycket från tiden innan vi skaffade katterna och det är att kunna ha växter framme utan att jord åker ut över hela golvet. Men som tur är så växer dem också så snart kanske vi kan ha det framme igen!

Ovisshet

Jag antar att många redan har hört talas om detta. De senaste tre åren har jag åkt relativt ofta med bussen mellan Jönköping och Mullsjö och nu. Idag av alla dagar sker det en sådan hemsk olycka. Det känns riktigt läskigt. Att jag var en av dem pendlarna som brukade sitta i bussen, förlitade mig helt på chauffören och deras körvanor. I hur många oväder har man inte åkt buss och tänkt att man är säker? Helt plöstligt händer det som inte fick hända.

Ovissheten är stor nu, för de flesta inom denna region då det delvis inte verkar helt hundra i vilken riktning bussen gick i. Allt som står är att två människor har omkommit. Spelar ingen roll vilka det är, det hela är lika hemskt ändå. Det klart att man gärna vill veta. Det spekuleras i att busschauffören dog, vilket inte känns så osannolikt med tanke på att hela fronten är intryckt. Oavsett vilka det är som har avlidit samt skadats svårt så sänder jag en tanke till deras familjer. Hemskt att något sådant ens händer....

Jullov

Idag har jag haft min sista lektion i skolan för denna termin. På sätt och vis känns det sorgligt att avsluta den roligaste kursen på hela året, men samtidigt väldigt skönt för att få lite ledig tid nu (FINALLY!!!!!). Dessa veckor har varit några riktigt tuffa veckor, men jag är på sätt och vis väldigt stolt över mig som genomförde dem. Slutade med en femma i matte (trots att jag inte trodde det) vilket var skönt!

Ovanför så ser ni dessutom ett grattis-kort som min kusin fick i söndag som jag hade gjort. Han fyllde 18 år igår och tog körkort idag!

Några enkla tips att för att få högre betyg

När jag gick i grundskolan, hade jag flest VG men också några G. På den tiden trodde jag INTE kunde få högre betyg än så och därför var jag nöjd med det. MVG var ju bara till för dem som var smarta. Det var först när jag började tvåan, efter jag hade läst Raman Mehrzads bok- MVG i allt som jag fattade att jag visst kunde få det. ALLA KAN få MVG! Det är något av hans slagord som jag håller fast vid.

Trots att jag var utrustad med de bästa verktygen lyckades jag inte riktigt i alla ämnen att få upp betygen. Det var först när jag fann min studieteknik som jag fattade hur jag skulle lyckas. Efter det så har det flytit på rätt så bra, jag har utvecklat min kunskap om studieteknik och lyckats bra hittills på Högskolan också. Därför tänkte jag att jag skulle skrapa ihop en liten tipslista för er som är intresserad av att höja sitt betygsnitt.


1. Det första är en klassiker. Vem har inte hört både lärare tjata om att det är viktigt att börja plugga i tid? Tråkigt men sant så sitter den kunskap som du har bearbetat under lång tid bäst. Dessutom är du viktigt att du kan teorin för att kunna förstå den. Förståelse är också bland det viktigaste för att nå betyg VG-MVG, 4-5 eller vilken skala din skola använder sig utav. Det är faktiskt först när du förstår faktan som du kan tillämpa den ifall det inte kommer stå Förklara när skelettet är färdigutvecklat. utan det kanske istället står Varför rekommenderas det att man inte ska börja träna innan kroppens skelett är färdigutvecklat? Det är en sådan fråga som jag minns att jag blev chockad när den kom på ett prov i andra året på gymnasiet.

Om du har svårt att börja plugga i tid är det allra enklaste att du sätter upp ett lässchema två veckor innan provet så att du har fått ett helhetsperspektiv innan du kan gå djupare.

2.Något som jag först fattat nu på högskolan är hur viktigt det är att anteckna det som läraren skriver. Du är ju där av en anledning, att lära dig det läraren kommer ta upp, så varför inte ägna den timmen åt att försöka förstå samtidigt som du antecknar istället för att prata. Läraren kommer troligtvis ta upp det allra viktigaste som troligtvis också kommer på ett eventuellt prov, eller är bra att ha med i en uppsats. (Kom ihåg att rabbla upp fakta är inget svårt, därför är det viktigt att du visar att du har förstått det genom att sätta det i ett nytt perspektiv).

3. Att följa lärarens anvisningar är viktigt. Han/hon kanske ger exempel på hur man skulle kunna göra men betonar att det är valfritt, då vill läraren antagligen att det ska vara med. Som nu hade jag en reflektion i kursen Grundläggande och vetenskapligt arbetssätt och projektarbete där läraren skrev att vi kunde också jämföra med olika modeller. När jag fick tillbaka motiveringen till det betyg så skrev han att jag återanvände modellerna och visade tydligt hur vårt samarbete i gruppen hade fungerat, vilket troligtvis hjälpte upp betyget.

4.Klassiker igen, VÅGA FRÅGA! Du är inte dum för att allt inte är glasklart direkt, det visar att du är intresserad. Och om läraren inte är tillräckligt pedagogisk (vilket jag också har stött på) och praktiskt taget idiotförklarar dig så strunta i att fråga honom (även om det i vanliga fall är första alternativet). Fråga en kompis, eller en förälder eller någon annan som du tror kan ge dig en bättre förklaring. Dessutom är alla individer och förstår vid olika typer av förklaringar, så dina föräldrar kanske vet vilka förklaringar så passar dig bättre än läraren.

5. Att ha mål är riktigt viktigt. Utan mål och ambitionen att nå höga betyg kommer du troligtvis inte göra det heller. Skriv ner dina mål som du vill uppnå på varje delmoment i kursen. Tänk på att ha realisitiska mål. Målet behöver nödvändigtvis inte vara att du ska ha MVG. Det kan lika gärna vara att du vill lära dig en viss sak, eller att du vill slå någon annans resultat. Det sistnämnda fungerar på mig väldigt bra.

6.Den sista, men kanske den allra viktigaste punkten. Alla är som sagt olika. Bara för att jag är tävlingsinriktad och gör allt till tävling inombords så kanske det sättet inte fungerar för dig. En person gillar att läsa och ta in informationen lugnt och försiktigt på sitt eget sätt, medan får bättre kunskap och förståelse genom att diskutera det med någon annan. Inget sätt är bättre än det andra, så det gäller att hitta sin egen studieteknik och pluggstil.

Nu blev detta inlägg väldigt långt, men det är några tips som jag själv har kommit väldigt långt på i skolans värld.

Mammor vet minsann vad som gäller.

Nu återstår två enstaka grejer i skolan. Två. En tenta och projektarbetet. Så efter tisdag så skall bara en rapport skrivas och sedan är jag färdig i skolan, för den här terminen och det här året. Jag gjorde omprov i matematiken, för att ha chans på femman, dock verkar jag inte fått bättre än på det förra så då får det väl vara. Det är tråkigt när man ligger där precis en poäng ifrån, men samtidigt så orkar jag inte att sitta mer med matematiken över julen bara för att få det heller.

Så nu är det tentaplugg som gäller, vilket mamma antagligen hade räknat ut eftersom jag fick i min paketkalender idag en twix. Ganska så passande, eller hur?

Mattekursen är över...eller?

Igår hade jag som sagt matteprov. Med den "tur" som jag hade klarade jag det inte. Dock efter jag hade suttit och räknat och fixat igår så fattade jag faktiskt inte vart jag hade gjort fel och efter att ha mailat läraren och frågat visade det sig att jag hade gjort en helt korrekt uträkning. Eftersom jag fick två fel på redovisningen så blev jag godkänd. Skönt när det bara blir ett litet missförstånd och att det går att lösa sig ändå. Speciellt när man kan det.

Dock är det omredovisning imorgon och eftersom jag bara har ett enstaka poäng ifrån en femma så känner jag att jag måste försöka. Jag har inget att förlora! Och om jag inte får mer än det som jag redan har så är det lugnt, då får jag vara nöjd med min starka fyra!

Det sista matteprovet...

Idag kommer jag att ha mitt allra (förhoppningsvis) sista matteprov i historien. Jag är väldigt glad och tacksam för det, då även om kursen har varit intressant så har jag tyckt att det har varit svårt, speciellt när man har så höga krav på sig själv. Innan jag började kursen tänkte jag för mig själv att får jag bara ett godkänt så är jag nöjd. När kursen kom igång höll jag fortfarande fast vid den åsikten, då allt spelade om ett fel för att klara godkänt. Visserligen kunde jag inte låta bli att "testa på" den "svåra sidan" vilket gjorde att jag fick betydligt bättre än vad jag hade väntat mig.

Därför kan det vara så att nu under det sista provet har jag inget godkäntkrav längre, nu är det högre. Dumt? Ja! Ambitiöst? Ja! Kan sluta med att jag blir besviken, men då har jag i alla fall prövat och gjort mitt bästa!

Tänk vad tiden går fort ibland.

Jag och David flyttade in i vår lilla lägenhet på Rosenlund för ett år sedan. För ett år sedan hade vi inga lampor uppe och vi fick klara oss på köks och toalettlampan i alla rum. Det var också för ett år sedan som vårt största nöje var att skruva ihop IKEA-möbler och hoppas på att vi inte störde grannarna för mycket.

Nu så där ett år senare så har vi lampor i alla rum, IKEA-möblerna är ihopskruvade och lägenheten känns okej. Visst kunde vi haft bättre tur med lägenhet, men det är nog så ofta som hyreslägenheter är sådana som vår. Att det regnar in genom fönstret och att elen fortfarande inte funkar trots att det har skett åtgärder är numera en vardag. Men det är två saker som jag speciellt kommer minnas och ta med mig från detta år som jag och David har varit sambos.
1. Förlovningen som skedde den femte mars (utan min vetskap) uppe i Rosengården.
2. När vi skaffade våra små kattungar
Tänk vad tiden går fort ibland....

Livet som student är hårt...

Livet som student är inte alltid lätt. Det har jag kommit fram till efter ett halvår. MEN man får ut så fruktansvärt mycket av det, så det är jäkla värt det. Aldrig har jag kännt mig så engagerad och motiverad som jag gör idag. Det är som att man hungrar efter mer kunskap och man upptäcker och lär sig hela tiden nya saker, både av lärare, elever och genom sitt exprimenterande.

De senaste veckorna har varit riktigt tuffa. Så tuffa att man egentligen bara vill ge upp. Ett avhopp från utbildningen så påverkade mig mer än vad jag trodde att det skulle göra. Visst, det är riktigt surt, men sådana saker får mig ändå att fortsätta vilja kämpa för att inte hamna där själv.

Som tur är kommer det bli lättare nu efter idag. Visst är det mycket kvar, men inte alls så mycket som det var i början av veckan. Men jag är supernöjd med veckans prestationer då jag ändå, trots stor press har lyckats hålla mig över godkänt nivån de ämnen som jag har fått veta resultaten i. Om knappt två veckor är denna termin över och då får jag min "ledighet", dock tror jag att jag kommer enbart njuta i ett par veckor, för sen kommer jag nog bli allt för rastlös...

RSS 2.0